車仔麵湯底——要優質更要特色

傳統基礎的車仔麵湯底,一般是都是以雞骨、豬骨等熬煮成的清湯,再加調味。要提升車仔麵湯底品質,不如改加入優質的現成調味汁料,例如「家樂牌濃縮鮮雞汁」或「家樂牌真味高湯」等,即時為湯底提鮮。基礎湯底以外,亦可推出多一款期間限定的季節或特色車仔麵湯底,例如鮮魚濃湯、豬骨濃湯、川式麻辣湯、酸辣湯等等,吸引食客加錢一試;而全素菜湯底更能照顧越來越龐大的素食巿場,不妨考慮長期加入。

車仔麵湯底

車仔麵配料——特備每日限量之選

當食客坐下,看到餐牌上琳琅滿目的車仔麵配料選擇,也許就已經在盤算著何時再回頭幫襯。因此,除了保留最傳統的常見餸款之外,亦可以因應廚房空間,採用簡單易用的中式醬汁,例如「家樂牌酸辣黃金汁」、「家樂牌鮮麻辣鮮露」等,為雞翼、魚腐、魚蛋等食材換上刺激新口味。與此同時,車仔麵食譜的製作亦可考慮推出製作工序或成本稍高的食物當作招牌菜,好像花雕醉雞、鮑汁花膠、南乳炆豬手等,重點是每日限量推出,提高話題性,吸引食客爭先點選。

車仔麵配料

車仔麵麵條——與本地麵廠合作

油麵、米粉、米線、河粉至公仔麵,都是車仔麵常見的麵條選擇,近年有車仔麵店因為提升了車仔麵湯底,亦同時加入掛湯能力更佳的麵條選擇,例如陳村粉及烏冬等,以增加車仔麵對於食客的吸引力;店家亦不妨考慮與本地麵廠合作,加入標榜香港製造的菠菜麵、冬菇麵、魚茸麵等,食住「本土」熱潮;而低熱量的芋絲或蒟蒻麵,則為注重身形的食客帶來好選擇。

車仔麵麵條

車仔麵醬汁——添加選擇夠驚喜

不少食客都愛為車仔麵額外加上腩汁或咖喱汁等,為車仔麵湯底加入濃郁層次口感。為此,湯底選擇較為單一的車仔麵店不妨推出多點車仔麵醬汁選擇,車仔麵醬汁做法可參考酸辣、麻辣、香辣、冬蔭等,應有盡有,而且大部份都可利用現成濃縮醬料快速調好,不會為廚房帶來額外壓力,輕鬆升級。

車仔麵醬汁
想隨時隨地獲取廚藝靈感?Chef Buddy幫到你!

想隨時隨地獲取廚藝靈感?Chef Buddy幫到你!

靈感乾涸、欠缺煮食新意?想挑戰刁鑽菜式但無從入手?Chef Buddy全天候為你解答任何餐飲業相關嘅疑難雜症,送上廚師靈感、專業食譜以及餐飲經營策略。

立即同Chef Buddy 交流
喺廚房咁忙,又想快速掌握餐飲潮流?

喺廚房咁忙,又想快速掌握餐飲潮流?

餐飲界專屬APP,發放最新餐飲趨勢,網羅知名大廚食譜,想一看大師烹調秘技?想擁有第一手餐飲情報?快下載廚藝時代APP!

立即下載

 

更多關於 小茶記大滋味