車仔上的車仔麵

既然有名為「車仔麵」,其起源當然與車仔有關,而且是50年代無牌經營的木頭車檔。昔日的車仔檔會有金屬煮食格,分別擺放不同湯汁及配料,並以火水爐保持溫度。客人自選喜歡的麵食組合後,小販就以滾熱清湯將半煮開的麵灼熱,然後加入車仔麵配料及所需湯汁即可,快捷又便宜,車仔麵便成為小巿民一頓滿足的晚飯或宵夜。又因為在街頭擺檔的小販,始終衛生問題不佳,亦即俗語的「嗱喳」,所以亦有「嗱渣麵」這貼地親民的名字。

車仔麵湯底食材升格

傳統車仔麵餸,多為魚蛋、紅腸、豆卜、豬雜牛雜等較「下欄」卻又極地道的選擇。時至今日,車仔麵檔統統入舖,環境乾淨舒服得多。幸而傳統餸款依然保留,同時亦加入更多選擇,由芝士腸、魚皮餃、到貢丸、墨魚丸、甚至高級的大花菇、花膠等,車仔麵湯底亦除了腩汁、咖喱汁外,還有鮑汁、以至燉湯級湯底,欲打破車仔麵的平民框架。

五大人氣車仔麵配料逐款數

1. 車仔麵配料—蘿蔔

有調查指出蘿蔔是車仔麵配料中最受歡迎的餸菜,皆因預先烹煮的過程早就吸滿車仔麵湯底,滋味無窮,大廚不妨選以優質的「家樂牌真味高湯」或「家樂牌濃縮鮮雞汁」一起炆煮,蘿蔔更加入味!

車仔麵配料—蘿蔔

2. 車仔麵配料—炆牛腩

炆牛腩要做得好,用料、時間與功夫都不可少,建議餐廳可以採用液態的「家樂牌真味高湯」炆肉,速度加快之餘,更易入味!

車仔麵配料—炆牛腩

3. 車仔麵配料—蠔油花菇

無論是小花菇或大花菇,都需要採用靚蠔油去炆煮,才能帶出菇鮮又不死鹹,不妨選用「家樂牌雙蠔蠔油」,穩定質素。

車仔麵配料—蠔油花菇

4. 車仔麵配料—鹵水雞翼及雞翼尖

香港人意想不到的喜歡噒骨,由雞翼至雞翼尖都甚受愛戴,那就以帶天然鮮香的鹵水汁浸煮雞翼,甚至以「家樂牌辣鮮露」或「家樂牌鮮麻辣鮮露」增添辣味,讓味道層次更豐富,食客自然噒得更過癮。

車仔麵配料—鹵水雞翼及雞翼尖

5. 車仔麵配料—豆卜

一旦豆卜受歡迎,就代表你的湯底做得好,皆因豆卜最大的功能就是盡吸車仔麵的湯汁,那麼大廚不妨從車仔麵湯底入手,調出更多獨特風味。

車仔麵配料—豆卜
想隨時隨地獲取廚藝靈感?Chef Buddy幫到你!

想隨時隨地獲取廚藝靈感?Chef Buddy幫到你!

靈感乾涸、欠缺煮食新意?想挑戰刁鑽菜式但無從入手?Chef Buddy全天候為你解答任何餐飲業相關嘅疑難雜症,送上廚師靈感、專業食譜以及餐飲經營策略。

立即同Chef Buddy 交流
喺廚房咁忙,又想快速掌握餐飲潮流?

喺廚房咁忙,又想快速掌握餐飲潮流?

餐飲界專屬APP,發放最新餐飲趨勢,網羅知名大廚食譜,想一看大師烹調秘技?想擁有第一手餐飲情報?快下載廚藝時代APP!

立即下載

 

更多關於 小茶記大滋味